chris-liverani-5oZ9uVx7buc-unsplash-1-scaled.jpg

Ishockey

Ishockey på Växjö Fria

Med NIU Ishockey får du en gymnasieutbildning av hög kvalitet samtidigt som du får möjlighet att utvecklas som ishockeyspelare. Utbildningen sker i samarbete med Växjö Lakers och innebär att du tre dagar i veckan får utöva din idrott under skoltid tillsammans med likasinnade elever. Du får även möjlighet att delta på tävlingar och läger.

Kurser

Du som väljer NIU kommer läsa 400 p inom ämnet Specialidrott fördelat över
dina tre år. Poängen utgör dina individuella val-poäng samt delar av din programfördjupning och består av kurserna Idrottsspecialisering 1–3 och Tränings- och tävlingslära 1. NIU-utbildningen går att kombinera med samtliga program på Växjö Fria Gymnasium.

Träning

Ishockeyträningen äger rum tre dagar i veckan i lokaler på Arenastaden, vägg i vägg med skolan. Passen består av individuell-, taktisk-, teknik-, teoretisk- och fysisk träning.

Calle Steen är ansvarig NIU-tränare tillsammans med instruktörerna Emil Rasmussen, Tobias Hamberg, Matthew Lapierre, Vilhelm Sjöberg och Johan Andersson. Calle har de senaste tio åren arbetat som tränare i Växjö Lakers. Calle var själv aktiv på elitnivå mellan 1997–2009 i klubbar som Färjestad, Leksand, Södertälje och Malmö.

Ansökan

För att gå NIU Ishockey på Växjö Fria Gymnasium krävs både en antagning till ett gymnasieprogram på skolan och en idrottsmässig antagning.

Ansökan till NIU görs via Svenska Ishockeyförbundet senast 1 december. Efter sista ansökningsdatum får du en kallelse till uttagning via e-post eller brev som kommer äga rum i december. Du får information om du har fått en NIU-plats i god tid innan det är dags för ditt gymnasieval.

Ansökan

För att gå en NIU-utbildning krävs det att du både gör en ansökan till din idrott via förbundets hemsida senast 1 december. Sedan behöver du göra en ansökan till skolan och det program du vill gå senast 15 februari.

Skicka in din NIU-ansökan här

Kontakt

Peter Nilsson, NIU-ansvarig Växjö Fria
peter.nilsson[at]vaxjofria.se

Calle Steen, Ansvarig NIU-tränare
calle.steen[at]vaxjolakers.se

NIU instruktörer
Emil Rasmussen
Tobias Hamberg
Matthew Lapierre
Vilhelm Sjöberg
Johan Andersson

Möt Rasmus Brattborn - NIU Ishockey

"En väldigt bra skola att kunna kombinera sin idrott med utbildning"

Rasmus har spelat ishockey i ungefär 14 år och hoppas kunna spela så länge han tycker det är roligt och känner att han utvecklas som person och spelare. Han går NIU Ishockey på Växjö Fria vilket underlättar idrottsutövandet.

”Genom att ha bra lektionstider så man hinner träna och gå i skolan samt att alla tar hänsyn till tiden idrotten tar och försöker hjälpa en extra med det man behöver i skolan så man kan lägga mer tid på idrotten.”

Rasmus tycker att det bästa med skolan är alla trevliga elever och lärare som skapar en god miljö.

”Man mår bra och blir motiverad samtidigt som man får chans att utöva sin idrott till fullo.”

Läs hela intervjun här