Arena med fotbollsplan och läktare

Idrott

Idrott på Växjö Fria

På Växjö Fria Gymnasium har du möjlighet att kombinera teoretiska studier med ditt idrottsutövande. Skolans unika läge i Arenastaden, mitt bland Växjös mest utvecklande idrottsanläggningar och föreningar, ger våra elever chansen att prestera maximalt både i skolbänken och på idrottsarenan tillsammans med likasinnade klasskamrater.

För att kombinera en idrottsinriktning med din gymnasieutbildning på Växjö Fria kan du välja att läsa NIU eller Profilidrott, vilket omkring hälften av våra elever gör. Målet är att alla idrottselever ska fortsätta med sin idrott även efter gymnasiet på den nivå som passar deras förutsättningar, oavsett om det är genom en framgångsrik idrottskarriär eller i framtida engagemang som domare eller idrottsledare.

Läs mer om våra idrottsalternativ nedan.

Kombinera studier med din idrott

Röd bild med texten "NIU"

Nationellt godkänd idrottsutbildning (NIU)

Du som väljer NIU läser 400 poäng inom idrottsspecialiserade kurser, fördelat på dina tre år. Poängen utgör dina individuella val-poäng samt delar av din programfördjupning och består av kurserna Tränings- och tävlingslära 1 samt Idrottspecialisering 1-3. Växjö Fria erbjuder NIU inom:

Du kan kombinera NIU med samtliga utbildningar på skolan och kurserna är förlagda till tre förmiddagar i veckan under ledning av kunniga och erfarna instruktörer.

För att gå en NIU-utbildning krävs det att du både gör en ansökan till din idrott via förbundets hemsida senast 1 december. Sedan behöver du göra en ansökan till skolan och det program du vill gå senast 15 februari.

Röd bild med texten "Profilidrott"

Profilidrott

Profilidrott innebär att du inom ramen för ditt individuella val läser 200 poäng Idrott och hälsa specialisering 1–2. Det innebär att du har lektioner två dagar i veckan på några av Växjös bästa anläggningar. Växjö Fria erbjuder Profilidrott inom:

Alla profiler går att kombinera med samtliga utbildningar på skolan. Valet av profilidrott görs i samband med ansökan till gymnasiet senast 15 februari.

Möt Tilde Persson - Profilidrott Friidrott

"Det bästa med Växjö fria skulle jag säga är kompisarna och maten är också såklart ett stort plus"

Tilde tränar friidrott och har gjort det sedan hon var 7 år gammal. Hon hoppas kunna hålla på med friidrotten så länge hon tycker det är roligt och valde att plugga på Växjö Fria just för att kunna kombinera sin träning med det program hon ville gå.

Tilde går på Profilidrott som gör att hon kan träna på skoltid och hon gillar att träningarna är förlagda på morgonen.

”Man kommer igång på dagen och kan koncentrera sig bättre under skoldagen. Även att man kan lägga mer tid på övriga intressen efter skolan.”

Läs hela intervjun här

Möt Emil Nyh - NIU innebandy

"Det bästa valet jag har gjort"

Emil har spelat innebandy i ungefär 13 år och drömmer om att slå sig in i SSL och i framtiden vinna SM-guld och spela med landslaget. På Växjö Fria kombinerar han sina studier på Ekonomiprogrammet med NIU Innebandy som gör att han har möjlighet att delta på fler matcher och träningar.

”Jag valde Växjö Fria eftersom ja tyckte de kändes som en bra skola med bra utbildningsmöjligheter men också en skola där jag kunde elitsatsa på min innebandy.”

Läs hela intervjun här
PN-e1684917886101.jpg

Möt Peter Nilsson - Lärare i Idrott & hälsa

"Jag får alltid rysningar i kroppen när våra elever lyckas på olika idrottsarenor"

Peter undervisar i ämnena Idrott & hälsa samt Specialidrott. Han har alltid varit fascinerad av hur mycket fysisk aktivitet påverkar måendet och hälsan, och att få förmedla det till ungdomar är en upplevelse som han tidigt visste att han ville ha som yrke.

Peter tycker att det bästa med att vara lärare på Växjö Fria är att man får en nära och äkta relation till både elever och lärare eftersom det är en relativt liten skola. Det gör också att man har stora möjligheter att driva igenom och förverkliga sina egna tankar och idéer. När han ska berätta om sina starkaste minnen från sin tid på Växjö Fria har han svårt att välja.

”Jag får alltid rysningar i kroppen när våra elever lyckas på olika idrottsarenor. Några minnen som har etsats sig fast extra mycket är exempelvis när Växjö DFF F19 vann SM guld 2019 och J20 tog SM silver 2017.”