Fotboll på gräsplan

NIU/Profilidrott Fotboll

NIU/Profilidrott Fotboll på Växjö Fria

På Växjö Fria kan du kombinera din fotbollssatsning med gymnasiestudier genom att antingen välja NIU eller Profilidrott. Båda alternativen går att kombinera med samtliga program på skolan.


NIU Fotboll

Med NIU Fotboll får du en gymnasieutbildning av hög kvalitet samtidigt som du får möjlighet att utvecklas som fotbollsspelare, en utbildningen som sker i samarbete med Växjö DFF. Att läsa NIU på Växjö Fria Gymnasium innebär att du tre dagar i veckan får utöva din idrott under skoltid tillsammans med likasinnade elever, samt får möjlighet att delta på tävlingar och läger.

Kurser

Du som väljer NIU kommer läsa 400 poäng inom ämnet Specialidrott fördelat över dina tre år. Poängen utgör dina individuella val-poäng samt delar av din programfördjupning och består av kurserna Idrottsspecialisering 1–3 och Tränings- och tävlingslära 1. NIU-utbildningen går att kombinera med samtliga program på Växjö Fria Gymnasium.

Träning

Fotbollsträningarna äger rum tre dagar i veckan på Arenastaden. Passen består av individuell-, taktisk-, teknik-, teoretisk- och fysisk träning. Ansvariga tränare är Matilda Bergstrand och Emil Ejermo som även jobbar som tränare för Växjö DFF.
Matilda är även assisterande tränare för damallsvenskan och Emil är huvudansvarig för F19.

Ansökan

För att gå NIU Fotboll på Växjö Fria Gymnasium krävs både en antagning till ett gymnasieprogram på skolan och en idrottsmässig antagning.

Ansökan till NIU görs via Svenska Fotbollsförbundet senast 1 december. Efter sista ansökningsdatum får du en kallelse till uttagning via e-post eller brev som kommer äga rum i december. Du får information om du har fått en NIU-plats i god tid innan det är dags för ditt gymnasieval.


Profilidrott Fotboll

Fokus ligger på utveckling av de individuell fotbollsegenskaperna och vänder sig till dig som vill satsa på fotbollen och din skola.

Kurser

Profilidrotten utgör 200 poäng av ditt individuella val och består av både praktisk och teoretisk undervisning inom Idrott och hälsa 1 specialisering samt Idrott och hälsa 2 specialisering. Profilidrotten går att kombinera med samtliga program på Växjö Fria Gymnasium.

Träning

Undervisningen i fotboll består av två pass i vecka (onsdag och fredag) och träningen äger rum i Tipshallen och på Värendsvallen. Utöver träningen undervisas du i angränsande ämnen såsom utveckling av den kroppsliga förmågan, organisation av barnverksamhet och planering, genomförande och analys av träningsprogram. Ansvarig tränare är Elin Karlsson, elin.karlsson@vaxjofria.se och Andreas Bengtsson, andreas.bengtsson@vaxjofria.se

Ansökan

Valet av profilidrott görs i samband med ansökan till gymnasiet senast 15 februari.

Ansökan NIU Fotboll

För att gå en NIU-utbildning krävs det att du både gör en ansökan till din idrott via förbundets hemsida senast 1 december. Sedan behöver du göra en ansökan till skolan och det program du vill gå senast 15 februari.

Skicka in din NIU-ansökan på svenskfotboll.se 

Ansökan Profilidrott Fotboll

Valet av profilidrott görs i samband med ansökan till gymnasiet senast 15 februari.

Den här kursen ges under förutsättningen att antalet sökande är tillräckligt.

Kontakt NIU

Peter Nilsson, NIU-ansvarig Växjö Fria Gymnasium
peter.nilsson@vaxjofria.se

Matilda Bergstrand, ansvarig NIU-tränare
matilda.bergstrand@vaxjodff.se
Emil Ejermo, ansvarig NIU-tränare
emil.ejermo@vaxjodff.se

Kontakt Profilidrott

Beata Ekdahl, profilidrott
beata.ekdahl@vaxjofria.se

Elin Karlsson, instruktör

Möt Ella Nilsson - NIU Fotboll

"Jag hade ångrat mig om jag inte valde Växjö Fria!"

Ella har spelat fotboll sedan hon var 6 år och nu drömmer hon om att få representera Sveriges damlandslag och spela Champions League. På Växjö Fria går Ella NIU Fotboll som underlättar för hennes idrottssatsning bland annat genom att hon får stöttning av lärare att ligga i fas med det hon missar på grund av träning, match eller andra samlingar.

”Utbildningen gör det möjligt för mig att göra en elitsatsning samtidigt som jag går i skolan. Allt är placerat på ett och samma ställe vilket gör det enkelt att kombinera träning med skola.”

Läs hela intervjun här