astrid-schaffner-bi_amI3F4co-unsplash-scaled.jpg

Innebandy

Innebandy på Växjö Fria

På Växjö Fria kan du kombinera din innebandysatsning med gymnasiestudier genom att antingen välja NIU eller Profilidrott. Båda alternativen går att kombinera med samtliga program och sker i samarbete med Växjö Vipers. Genom detta samarbete har vi möjlighet att ta in spelare och tränare från Växjö Vipers för att ytterligare höja kvalitén på träningarna för våra elever.


NIU Innebandy

Kurser

Du som väljer NIU kommer läsa 400 p inom ämnet Specialidrott fördelat över dina tre år. Poängen utgör dina individuella val-poäng samt delar av din programfördjupning och består av kurserna Idrottsspecialisering 1–3 och Tränings- och tävlingslära 1. NIU-utbildningen går att kombinera med samtliga program på Växjö Fria Gymnasium.

Träning

Innebandyträningen äger rum tre förmiddagar i veckan i Fortnox Arena. Passen består av individuell-, taktisk-, teknik-, teoretisk- och fysisk träning. Ansvarig tränare är Christoffer Tiderman och Johan Schönbeck, båda med omfattande erfarenhet tränarrollen på elitnivå. Målvaktstränare är Klas Skoglund-Wikeling som är målvaktstränare för Växjö Vipers herrlag i SSL.

Ansökan

För att gå NIU Innebandy på Växjö Fria Gymnasium krävs både en antagning till ett gymnasieprogram på skolan och en idrottsmässig antagning.

Ansökan till NIU görs via Svenska Innebandyförbundet senast 1 december. Efter sista ansökningsdatum får du en kallelse till uttagning via e-post eller brev som kommer äga rum i december. Du får information om du har fått en NIU-plats i god tid innan det är dags för ditt gymnasieval.


Profilidrott Innebandy

Kurser

Profilidrotten utgör 200 poäng av ditt individuella val och består av både praktisk och teoretisk undervisning inom Idrott och hälsa 1 specialisering samt Idrott och hälsa 2 specialisering. Profilidrotten går att kombinera med samtliga program på Växjö Fria Gymnasium.

Träning

Två förmiddagar i veckan ägnas åt innebandy. Träningen består i huvudsak av individuell träning, taktisk, teknisk, teoretisk och fysik. All innebandyträning sker i Fortnox Arena och ansvarig tränare är Eric Håkansson.

Ansökan

Valet av profilidrott görs i samband med ansökan till gymnasiet senast 15 februari.


Är du målvakt?

Vi har ett unikt koncept på Växjö Fria där du som målvakt har möjlighet att hamna mer i centrum än på andra innebandygymnasier. Här får du vägledning utav en av Sveriges bästa målvaktstränare Klas Skoglund-Wikeling. Han är även målvaktstränare för Växjö Vipers A-lag i SSL och har tränat Finlands landslagsmålvakt tex Eero Kosonen och Schweiz landslagsmålvakt Pascal Meier.

Ansökan NIU Innebandy

För att gå en NIU-utbildning krävs det att du både gör en ansökan till din idrott via förbundets hemsida senast 1 december. Sedan behöver du göra en ansökan till skolan och det program du vill gå senast 15 februari.

Skicka in din NIU-ansökan här

Ansökan Profilidrott Innebandy

Valet av profilidrott görs i samband med ansökan till gymnasiet senast 15 februari.

Kontakt

Peter Nilsson, NIU-ansvarig Växjö Fria Gymnasium
peter.nilsson@vaxjofria.se

Christoffer Tiderman, ansvarig NIU-tränare
christoffer.tiderman@vaxjofria.se

Erik Håkansson, ansvarig tränare Profilidrott
erik.hakansson@vaxjofria.se

Möt Emil Nyh - NIU innebandy

"Det bästa valet jag har gjort"

Emil har spelat innebandy i ungefär 13 år och drömmer om att slå sig in i SSL och i framtiden vinna SM-guld och spela med landslaget. På Växjö Fria kombinerar han sina studier på Ekonomiprogrammet med NIU Innebandy som gör att han har möjlighet att delta på fler matcher och träningar.

”Jag valde Växjö Fria eftersom ja tyckte de kändes som en bra skola med bra utbildningsmöjligheter men också en skola där jag kunde elitsatsa på min innebandy.”

Läs hela intervjun här

Möt Melvin Alldén - Profilidrott innebandy

"Kosten är bra här på skolan vilket gynnar mitt idrottsutövande"

Melvin har spelat innebandy sedan han var 5 år och när han flyttade till Växjö 2021 provspelade han för Växjö Vipers och är med i klubben sedan dess. Idag går han Profilidrott Innebandy på Växjö Fria som han kombinerar med sina studier på Samhällsvetenskapsprogrammet, och han är glad för den extra träningen han får på skolan vilket gynnar hans idrottsutövande.

”Det viktigaste för mig att se hur bra jag kan bli och då behövs det så klart rätt förutsättningar vilket jag får både i min klubb och här på Växjö Fria” berättar Melvin.

Läs hela intervjun här