Närbild på böcker i bokhylla

Gymnasievalet

Information till dig som ska välja gymnasium

Att göra sitt gymnasieval kan kännas rörigt och det är mycket att hålla reda på. Men vi vill hjälpa dig! Nedan har vi listat tips inför ditt val.

Rangordna dina val

I din ansökan måste du rangordna utbildningarna du söker så att den utbildning du helst vill komma in på står som första val. Blir du antagen till en högre rangordnad utbildning i din ansökan stryks du från utbildningar med lägre rangordning. Lägg in flera val för att förbättra dina möjligheter att få en gymnasieplats.

Ta reda på fakta inför gymnasievalet

Mycket är nytt med gymnasiet och att få en välgrundad känsla för ett program på en skola kan vara väldigt svårt bara via en katalog eller hemsida. Besök skolorna, gå på öppna hus eller mässor, och känn verkligen efter. Var inte rädd för att ställa frågor och jämföra olika alternativ.

Välj med hjärtat och utifrån dina intressen

Tänk på vad du är intresserad av. Vilka är dina starka sidor? Talanger? Favoritämnen? De ämnen du gillar kanske även är de ämnen som du har lätt för och kan få bra betyg i.

Vad är viktigt för dig inför gymnasievalet?

Vill du kunna studera i mindre grupper, ha nära till skolan eller gillar du ett visst kursupplägg? Kanske finns det något speciellt i gymnasieprogrammets innehåll som du absolut vill läsa eller en schemastruktur som du föredrar? Tänk igenom detta innan du gör ditt val.

Byt till Växjö Fria

Är du intresserad av att byta skola och börja på Växjö Fria istället? Mejla vår studie- och yrkesvägledare och bifoga dina betyg, kontaktuppgifter och individuell studieplan.

Kontakt

Studie- & yrkesvägledare

Sofie Soniberg

Telefon: 0470-76 28 56

@

Vanliga frågor om gymnasievalet

Hur går ansökningen till gymnasiet till?

Vilka datum är bra att ha koll på?

Kan jag söka till Växjö Fria om jag bor i en annan kommun?

Poängplaner

Här hittar du poängplaner för våra program på Växjö Fria.

Programkatalog

Här kan du ladda ner Växjö Frias programkatalog i PDF-format.

Antagningsgränser

Här presenteras antagningsgränser och median som gällde för antagningen HT-23 på Växjö Fria.

Räkna ut ditt meritvärde

Meritvärdet är summan av dina betyg från högstadiet, där betygen räknas om till siffror.  Du jämför ditt meritvärde mot gymnasieprogrammens antagningspoäng från föregående gymnasieval och får därmed en uppfattning om hur du chanser ser ut för att komma in på utbildningen.

Så här räknas betygen om till siffror:

A 20 poäng D 12,5 poäng
B 17,5 poäng E 10 poäng
C 15 poäng F 0 poäng