Fyra elever sitter i ett grupprum bakom en glasvägg framför sina datorer och skrattar och ler

Ekonomi

Ekonomiprogrammet

Är du intresserad av ekonomi, juridik eller kanske av att driva ett eget företag i framtiden? Då är Ekonomiprogrammet ett val för dig. Utbildningen ger dig en bred bas att stå på, oavsett om du efter gymnasiet vill läsa vidare på högskola och universitet eller om du vill starta din egen verksamhet. Dina framtidsval är många.

Utbudet av inriktningar och fördjupningar ger dig möjlighet att forma din utbildning efter dina intressen. Vårt mål är att erbjuda en högklassig utbildning som ger dig kunskaper om ekonomi och juridik för både privatpersoner, företag och för samhället som stort. Vi samarbetar med både näringsliv och myndigheter genom externa föreläsare och studiebesök som kopplar undervisningen till verkligheten. Under dina tre år på Växjö Fria Gymnasium arbetar vi på att förbättra din initiativförmåga, din kreativitet och din förmåga att lösa problem.

Vi erbjuder alla våra elever på Ekonomiprogrammet att, i samarbete med Ung Företagsamhet, driva sitt eget företag under ett år. Detta är ett utmärkt tillfälle att utveckla sina entreprenöriella förmågor och skapa kontaktnät inför framtiden.

Välkommen till Ekonomiprogrammet på Växjö Fria!

Våra inriktningar

Ekonomi

Juridik

Poängplan

Här kan du se poängplanen för programmets inriktningar.

Poängplan för inriktning Ekonomi (PDF)

Poängplan för inriktning Juridik (PDF)

Kombinera idrottsutövande med din utbildning

Välj till NIU eller Profilidrott till din utbildning för att få möjlighet att både få en bred teoretisk gymnasieexamen samtidigt som du kan fokusera på ditt idrottsutövande.

Läs mer om idrott på Växjö Fria här

Inför årskurs 3 väljer du en av följande fördjupningar

Marknadsföring & Entreprenörskap

En fördjupning där vi finner framtidens ledare och skapare av innovativa idéer. Du kommer att förverkliga dina egna idéer, antingen som ett företag i UF-form eller i en annan typ av projekt. Vi studerar mediers och kommunikationens betydelse för det egna projektet. Betydelsen av att synas och hur du kan utnyttja mediernas makt i samhället. Dags att ta rollen som ledare och göra ditt avtryck i samhället.

Kriminologi & Socialt arbete

Fördjupningen vänder sig till dig som har ett intresse av hur kriminalitet, psykisk ohälsa och drogmissbruk uppstår och vad som kan göras för att förhindra detta. Du ska få kunskaper om orsakerna bakom kriminalitet och hur dessa kan kopplas till drogmissbruk, psykisk ohälsa och psykiska störningar. Grunden läggs genom att du arbetar med teorier om hur kriminalitet utvecklas och vad man kan se för mönster.

Idrottsledarskap

Fördjupningen vänder sig till dig som är idrottsintresserad och vill ta ditt ledarskap till en ny nivå! Kurserna ger dig kunskaper om hur olika organisationer och föreningar fungerar och hur man genom marknadsföring kan nå ut till så många som möjligt. Under hela kursen kommer du driva ett eget långsiktigt projekt som du väljer utifrån den idrott som intresserar dig. Det är bara fantasin som sätter gränser för vad du kan göra.

Möt Elsa Sundqvist Lindqvist - elev på Ekonomiprogrammet

"Det är en rolig linje och ni kommer ha kul med era klasskamrater under dessa tre åren"

Elsa läser Ekonomiprogrammet med inriktning Ekonomi. Hon kombinerar sina gymnasiestudier med idrottsutövande inom gym och fitness vilket gjorde Växjö Fria till ett självklart val när hon skulle göra sitt gymnasieval.

”En stor anledning till varför jag valde Växjö fria var även för att de finns idrottsinriktningar vilket lockade mig. Jag valde gym och fitness vilket var och är ett stort intresse för mig och om man gillar idrott skulle jag absolut lägga till de då de blir som ett roligt avbrott i alla andra ämnen då det är något man tycker är kul.”

Läs hela intervjun här

Möt Malva Lundstedt – elev på Ekonomiprogrammet

"Jag valde Växjö Fria för miljön men även för möjligheterna"

Malva Lundstedt går på Ekonomiprogrammet med inriktning Juridik. Skolans lokaler och gemenskapen mellan lärare och elever var några av anledningarna till att hon valde att studera på Växjö Fria. Malva har ett stort intresse för rättsväsendet och hon tycker att det roligaste på lektionerna är att diskutera.

”Många av lärarna väljer att ha öppna diskussioner under lektionerna, något som jag tycker har varit både lärorikt och kul. Diskussionerna gör att man får se ämnet ur olika perspektiv och det skapar än en bra grund till att kunna utveckla på kommande prov.”

Läs hela intervjun här

Välj NIU eller Profilidrott

Kombinera idrottsutövande med din utbildning

Välj till NIU eller Profilidrott till din utbildning för att få möjlighet att både få en bred teoretisk gymnasieexamen samtidigt som du kan fokusera på ditt idrottsutövande.

Läs mer om idrott på Växjö Fria här