DSC05512-scaled.jpg

Samhällsvetenskap

Samhällsvetenskapsprogrammet

Är du intresserad av människor och samhällsfrågor? Då är Samhällsvetenskapsprogrammet något för dig. Här studerar vi samhällen, konflikter och människors levnadsvillkor, både på lokal nivå och global nivå, samtidigt som vi diskuterar dagens samhälle ur ett historiskt perspektiv.

På Samhällsvetenskapsprogrammet kan du välja mellan att läsa inriktningen Beteendevetenskap eller Samhällsvetenskap, för att forma utbildningen efter dina intressen. Under utbildningens gång övar vi initiativförmåga, kreativitet, problemlösning och du lär dig att på egen hand söka och hitta svar på de frågor du konstruerar. Detta sker exempelvis vid fältarbete i kursen Samhällskunskap 2.

Vi erbjuder ett varierat arbetssätt som ger dig bredare kunskap och gör dig väl förberedd för fortsatta studier och arbetslivet. Under utbildningen bjuds externa föreläsare från såväl näringsliv som myndigheter och organisationer in och vi gör även olika studiebesök.

Välkommen till Samhällsvetenskapsprogrammet på Växjö Fria!

Våra inriktningar

Beteendevetenskap

Samhällsvetenskap

Poängplan

Här kan du se poängplanen för programmets inriktningar.

Inriktning Beteendevetenskap 

Inriktning Samhällsvetenskap

Kombinera idrottsutövande med din utbildning

Välj till NIU eller Profilidrott till din utbildning för att få möjlighet att både få en bred teoretisk gymnasieexamen samtidigt som du kan fokusera på ditt idrottsutövande.

Läs mer om idrott på Växjö Fria här

Inför årskurs 3 väljer du en av följande fördjupningar

Marknadsföring & Entreprenörskap

En fördjupning där vi finner framtidens ledare och skapare av innovativa idéer. Du kommer att förverkliga dina egna idéer, antingen som ett företag i UF-form eller i en annan typ av projekt. Vi studerar mediers och kommunikationens betydelse för det egna projektet. Betydelsen av att synas och hur du kan utnyttja mediernas makt i samhället. Dags att ta rollen som ledare och göra ditt avtryck i samhället.

Avvikande beteende

Fördjupning vänder sig till dig som har ett stort intresse av hur kriminalitet, psykisk ohälsa och drogmissbruk uppstår och vad man kan göra för att förhindra detta. Du ska få kunskaper om orsakerna bakom kriminalitet och hur dessa kan kopplas till drogmissbruk, psykisk ohälsa och psykiska störningar. Grunden läggs genom att du arbetar med teorier om hur kriminalitet utvecklas och vad man kan se för mönster.

Idrottsledarskap

Fördjupningen vänder sig till dig som är idrottsintresserad och vill ta ditt ledarskap till en ny nivå! Kurserna ger dig kunskaper om hur olika organisationer och föreningar fungerar och hur man genom marknadsföring kan nå ut till så många som möjligt. Under hela kursen kommer du driva ett eget långsiktigt projekt som du väljer utifrån den idrott som intresserar dig. Det är bara fantasin som sätter gränser för vad du kan göra.

Möt Minna Barrdahl – elev på Samhällsvetenskapsprogrammet

"Det kändes bara helt rätt när jag för första gången klev in på skolan."

Minna Barrdahl valde Samhällsvetenskapsprogrammet för att hon var intresserad av samhällsämnena men också för att få en bred utbildning med högskoleförberedande tillhörighet, då hon har planer på att fortsätta studera efter gymnasiet. Minna kombinerar även sina gymnasiestudier med fotboll, en möjlighet som erbjuds på Växjö Fria vilket gjorde skolan till ett självklart val.

”Du kommer inte bli besviken, det är en härlig skola och jag stormtrivs och det tror jag att du också kommer göra.”

Läs hela intervjun här

Möt Edward Chan - elev på Samhällsvetenskapsprogrammet

"Jag tycker det roligaste är när vi får diskutera med varandra"

Edward valde Samhällsvetenskapsprogrammet för att han var osäker på vad han ville jobba med i framtiden och ville därmed ha en bred utbildning. Han tycker Växjö Fria har fina lokaler och bra mat och att man dessutom kan kombinera studierna med sitt idrottsintresse är något som passar Edward som även läser Gym & Fitness som tillval.

Läs mer om hur du kan kombinera dina studier med idrott här

Välj NIU eller Profilidrott

Kombinera idrottsutövande med din utbildning

Välj till NIU eller Profilidrott till din utbildning för att få möjlighet att både få en bred teoretisk gymnasieexamen samtidigt som du kan fokusera på ditt idrottsutövande.

Läs mer om idrott på Växjö Fria här