DSC05448-scaled-acenterbottom.jpg

Vård- & Omsorg

Vård- och omsorgsprogrammet

Är du intresserad av att möta och arbeta med människor i olika vårdformer? Då är Vård- och omsorgsprogrammet rätt utbildning för dig. Utbildningen förbereder dig för ett yrke där det finns en stor variation på arbetsplatser och möjligheten för arbete är god.

På Växjö Fria utlovar vi högklassig utbildning med legitimerade lärare, så att du är väl rustad för ditt framtida yrkesliv eller vidare studier på universitet eller högskola. Du får en välbalanserad kombination av teoretiska studier och praktiska erfarenheter, och under dina tre år kommer du att ha varit ute på 20 veckors praktik (VFU/APL).

Du kommer få kunskap om många olika områden inom vården t.ex. psykiatrin, människor med funktionsvariation, hemsjukvård och traditionell sjukhusvård i olika former. Det gör att du lättare kan välja rätt utbildning eller yrke efter studenten, samt knyta kontakter inom arbetslivet. När du har gått vårt Vård- och omsorgsprogram kommer du vara eftertraktad på arbetsmarknaden och kan börja jobba direkt inom vården, då du blir färdigexaminerad undersköterska.

Välkommen till Vård- & omsorgsprogrammet på Växjö Fria!

 

Fördjupningar

Studieförberedande

Barn & ungdomssjukvård

Barn & hälsa

Poängplan

Här kan du se programplan för programmets inriktningar.

Poängplan för samtliga inriktningar

Kombinera idrottsutövande med din utbildning

Välj till NIU eller Profilidrott till din utbildning för att få möjlighet att både få en bred teoretisk gymnasieexamen samtidigt som du kan fokusera på ditt idrottsutövande.

Läs mer om idrott på Växjö Fria här

Ally-VO-scaled.jpg

Möt Ally - elev på Vård- och omsorgsprogrammet

"Det roligaste vi gör på lektionerna är den praktiska träningen"

Ally läser den Studieförberedande inriktningen på Vård- och omsorgsprogrammet. Hon har alltid varit intresserad av sjukvården och tycker om att arbeta och hjälpa människor, därför var utbildningen ett självklart val när hon skulle göra sitt gymnasieval.

Den praktiska träningen är det som Ally tycker är roligast på lektionerna, som att ta blodtryck och blodprover.

”Det är en väldigt bra och rolig utbildning som är både yrkes- och studieförberedande som ger dig väldigt mycket jobbmöjligheter!” berättar Ally.

Efter studenten planerar hon att jobba ett tag innan hon ska läsa vidare till sjuksköterska.

Annie-VO.jpg

Möt Annie - elev på Vård- och omsorgsprogrammet

"Det finns goda förutsättningar för att få jobb!"

Annie läser Vård- och omsorgsprogrammet med inriktning Barn. Hon valde utbildningen för att hon alltid haft ett intresse för att hjälpa och stötta andra och i framtiden vill hon plugga vidare och fördjupa sig inom något område. Annie är glad att hon valde att plugga på Växjö Fria och hon tycker att det roligaste är att få lösa patientfall tillsammans med klasskamraterna.

”Växjö Fria är en bra skola. Man får vara med och påverka sin utbildning mycket själv, med olika inriktningar. Man får möjlighet att prova olika praktikplatser och då får man verkligen se hur brett detta yrke är. Jag har varit inom äldreomsorgen, LSS -boende för olika funktionsvarianter, barn- och ungdomskliniken och nu neonatal. Finns goda förutsättningar för att få jobb!”

Välj NIU eller Profilidrott

Kombinera idrottsutövande med din utbildning

Välj till NIU eller Profilidrott till din utbildning för att få möjlighet att både få en bred teoretisk gymnasieexamen samtidigt som du kan fokusera på ditt idrottsutövande.

Läs mer om idrott på Växjö Fria här