Tjej med rött hår och blå kortärmad skjorta som sitter vid högt bord och ler med öppen mun

Vuxenutbildning
i Växjö

Klassrum med stolar och bänkar

Upptäck din potential

Växjö Fria Vuxenutbildning erbjuder spännande utbildningsmöjligheter för dig som vill ta steget mot en givande karriär där du får göra en positiv skillnad i människors liv. Vi ger dig möjlighet att anpassa din skolgång efter dina behov och din livsstil. Du kan välja mellan att vara i klassrummet eller studera på distans för att på så sätt hitta en balans mellan arbete, familj och studier.

Våra erfarna och engagerade lärare undervisar dig i både teoretiskt och praktiskt lärande i en inspirerande skolmiljö mitt i Arenastaden. Här har du tillgång till moderna faciliteter och utrustning som främjar en givande inlärningsmiljö som gör dig väl förberedd för ditt framtida arbetsliv.

Våra utbildningar

Ansökan

Hur du ansöker till Växjö Fria Vuxenutbildning

Växjö Fria Vuxenutbildning har i uppdrag  att vara utbildningsanordnare åt Växjö kommun. Det är kommunen som bestämmer vilka utbildningar som är öppna för antagning och hur många som antas. Du gör din ansökan via Växjö kommuns hemsida.

Läs mer om ansökan här

Porträttbild på tidigare elev Ermias

Intervju med Ermias - Tidigare elev Undersköterska

"Jag fick fast jobb direkt efter jag var klar med utbildningen"

Ermias gick på vård- och omsorgsprogrammet på Växjö Fria Vuxenutbildning för att bli undersköterska. Han tycker att det bästa med utbildningen var lärarna.

”De såg till att vi lärde oss det vi behövde kunna. De var stränga men snälla.”

Direkt efter utbildningen fick Ermias fast jobb och arbetar i dag på Vikaholm hemvård där han trivs väldigt bra. Hans roligaste minne från studietiden var gruppen som han läste med som hade roligt tillsammans.

Porträttbild på lärare Aleksandra

Intervju med Aleksandra Rusimovic - Vård- & omsorgslärare

"Alla fina diskussioner i klassrummet bidrar till att undervisningen blir ännu roligare"

Medan Aleksandra arbetade som undersköterska hade hon ofta kontakt med elever som skulle ha sin praktik på hennes arbetsplats. Av den anledningen valde hon att vidareutbilda sig till vårdlärare, för att få möjlighet att arbeta med elever och hjälpa dem nå sina mål i utbildningen. Det roligaste med att undervisa på Växjö Fria är enligt Aleksandra möjligheten till variationer, eftersom utbildningen erbjuder både teoretiska och praktiska kunskaper.

”Alla fina diskussioner i klassrummet är också en faktor som bidrar till att undervisningen blir ännu roligare. Varje kurs ger olika kunskaper som kan vara användbara inte bara i det framtida arbetet utan även i vardagen.”

Aleksandra tycker att alla som vill arbeta nära människor som är i behov av hjälp borde söka till Växjö Frias Vuxenutbildning, för att kunna bidra till att de mår bättre.

”Vård och omsorgsprogrammet ger stora möjligheter till arbete inom olika områden vilket är en stor fördel. Som en utbildad undersköterska kan du arbeta inom äldreomsorg, psykiatri, hälso- och sjukvård och även som stöd till personer med funktionsnedsättning.”